top of page
Ömer Faruk Ayaz

Upskilling ve Başarı İçin Yeni Beceri Tanımları



Gün geçtikçe şirketler ve çalışanlar için zorluklar artıyor. Girişimciler, mavi yakalılar, beyaz yakalılar ve hatta dijital yakalılar için bile artık mevcut becerileri sorgulama, yeni becerileri kazanma süreci başlıyor. Daha önceden gündem konumuz değil miydi? Elbette konuşuyor, bir şeyler yapıyorduk ancak artık daha fazla önemsemeli ve öncelikli yapmak zorundayız.


Yükselen zorluklar karşısında tek seçenek iyimser olmak mı? Mevcut işgücü üyelerine, bu süreçte oyunun dışında kalanlara/bırakılanlara, çalışma hayatlarına yeni başlayıp da bu sürece takılanlara ve gelecek nesillere, ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için toplumların dijital çağda sahip olmaları gerektiği becerilerin yeniden tanımlanması gerekiyor. İyi tarafından bakacak olursak bir çoğu değişimi kabullendi ve kabullenmeye hazır. Ancak henüz yeterli bilinç sağlanmış değil.


PwC’nin bir araştırmasına göre; daha fazla istihdam yaratacak yeni becerileri arttırmaya yönelik bu araştırmada dünya çapında 22.000 kişiye soruldu: %77'si beceri değişimlerini kabul ettiklerini ve değişime hazır olduklarını söylüyor.


Upskilling Nedir?


Değişen dünyaya uyum için, mesleki, davranışsal ve teknoloji alanındaki bilgi ve becerilerinin artırılması “upskilling” olarak ifade ediliyor.


Herkes kod yazmayı öğrenmek zorunda değildir, ancak birçok insanın yapay zeka, veri analizi, otonom araçlar ve tahmin edilemeyen gelecekte ortaya çıkacak diğer teknolojileri anlaması ve yönetmesi gerekir.


Ancak beceri artışı, insanlara yeni bir teknolojinin nasıl kullanılacağını öğretme meselesi değildir. Bu cihaz bir sonraki yıl kullanılmayabilir. Upskilling dijital bir dünyada zaman içinde sürdürülebilir bir şekilde düşünmeyi, davranmayı ve gelişmeyi öğrenmeyi içerir.


Her ulusun kendi yaklaşımına ihtiyacı olacaktır ve her birinin kendi yetenek çözümlerini geliştirmek için vatandaşlarının demografik özelliklerini, teknoloji olgunluğunu ve ekonomisinin yapısını dikkate alması gerekecektir. Gelişmiş bir ekonomiye, yaşlanan bir nüfusa ve güçlü bir hizmet sektörüne sahip bir bölge, çoğunlukla kırsal ekonomiye ve çoğu insanın 30 yaşın altında olduğu bir nüfusa sahip bir bölgeden farklı önceliklere sahip olacaktır.


Örneğin, Lüksemburg, Singapur, ve Kanada yeni beceriler edinmelerine yardımcı olacak teşvikler sunarak çalışanlarını hazırlıyorlar.


2019'da birçok büyük şirket çalışanlarına ciddi yatırımlar yapacaklarını açıklamıştı. Örneğin Amazon, 100.000 işçiyi desteklemek için 700 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını duyurmuştu. PwC de öğrenme ve geliştirme dahil olmak üzere çalışma yöntemlerinde her zaman yeni teknoloji ve yenilikleri benimsedi. 2017 yılında kendi yetenek yolcululuklarına başladılar ve dikkatlerini işe yarayan çözümler bulmaya adadılar. Eylül 2019'da, çalışanlarının beceri kazanmaları için 3 milyar dolarlık bir yatırım açıkladılar .


PwC çalışanlarının liderliğindeki inovasyon yaklaşmını destekliyor ve teşvik ediyor, çünkü insanların öğrenmek istediklerini seçmelerine izin vermenin en etkili olduğunu tespit ettiklerini ifade ediyor. Çalışanlarını işlerini ve müşterilerle çalışmalarını geliştirmek için yeni becerilerini kullanmaya teşvik ediyor. Bu öğrenmenin bir kısmı sınıflarda gerçekleşiyor, ancak çoğu kendi hızına sahip multimedya ve simülasyon oyun modülleri veya ekiplerin yeni araçlar oluşturarak ve paylaşarak öğrendikleri projeler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.


Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını izleyeceklerini söylüyor ve anlayışlarını web sitelerinde paylaşıyorlar . Bu girişim ile niyetimiz, üst düzey yolculuğa katılan herkesin en iyi çalışan girişimlerden yararlanabileceği ve bu avantajlar nerede olursa olsun ölçeklendirilip paylaşılabileceği çok paydaşlı bir yaklaşımı teşvik ediyor. İnsanları yeni çalışma biçimlerini benimsemeye motive etmenin mümkün olduğunu biliyoruz. Teknolojik değişimin beceri değişimlerini ele alarak, karar vericilerin -eğitimciler, ulusal, bölgesel ve yerel hükümet yöneticileri ve iş liderleri- bir araya gelmesi gerekiyor. Şimdi, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin ve toplulukların, bir sonraki insan beceri değişimi dalgasını yaratmak ve yönetmek için bir araya geldiği bir hareket oluşturma zamanı. Peki buna ne kadar hazırız?

Commentaires


bottom of page